Reichstag Binası

Reichstag / Parlamento Binası

Reichstag, aslında bir milletin neredeyse tüm önemli günlerini o milletle beraber yaşamış bir bina. Bu anlamda hem dünya için hem de Almanlar için büyük öneme sahip. Almanya birleşerek Alman İmparatorluğu haline geçtikten sonra (bu yüzyıl olan değil,19.yy’da olan birleşme), bir parlamento binası yapımı ihtiyaç olmuş. 1871 yılında ilk girişimler yapılsa da ilk inşaat başlangıcı 1884 yılına kadar olamamış ve 1894 yılında inşaatı tamamlanmış. O tarihten itibaren de “Deutscher Bundestag” yani Alman Parlamentosu olmuş.

1933 yılında, sebebi tam anlaşılmayan bir yangından ötürü bina yanınca, o dönem başta olan Nazi partisi, hem Parlamento Binasını terk etmiş hem de Parlamento yönetim haklarını Nazi partisine devretmiş. Sonradan bakınca  Nazi partisinin sağladığı faydadan ötürü sanki biraz partinin kendisinin böyle bir şeyi yaptırdığı insanın aklına geliyor. Dünya Savaşı esnasında ciddi zarar gören bina, 1960 yılına kadar metruk kalmış ve ilk tamiratı bu dönem yaşamış. Federal ve Doğu Almanya birleşme kararı aldıktan sonra da Reichstag tekrar Parlamento Binası olarak işlev görmeye başlamış.

Reichstag , Brandenburg kapısının hemen yakınında. İçerisinde halka açık restoran bulunan dünyanın tek parlamento binası olması da ayrı bir özelliği. Burayı ziyaret etmek istiyorsanız özellikle öğleden sonra veya gün batarken gidin. Gün batışını cam kubbeden izlemenin zevki bir başka oluyor. Reichstag ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyenler, Parlamento’nun resmi internet sitesini ziyaret edebilirler.

 

Exit mobile version