Ankara Rahmi Koç Müzesi

Ankara Rahmi Koç Müzesi

Ankara Rahmi Koç Müzesi’ nin her halde Koç ailesi için ayrı bir önemi vardır. Ankara Kalesi‘nin ana girişinin hemen önündeki alanda bulunmakta. Bir başka özelliği ise Ankara’nın ilk sanayi müzesi olması. Müzenin eski At Pazarı diye bilinen bölgede ilk açılışı 2005 yılına tarihleniyor. Türkiye’de bir kaç ayrı noktada müze açan Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı, bu dönemde Çengelhan olarak bilinen binayı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralayarak restore ediyor.

Çengelhan ise, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa tarafından Ankara’ya yaptırılan bir eser. 1950’li yıllara kadar bir çok amaçla kullanılan hanın avlusunda Rahmi Koç’un babası Vehbi Koç’un ticaret hayatına atıldığı yıllarda kullandığı dükkan da bulunmakta.

Daha sonra hemen yanında bulunan Safranhan da 2012 yılında kiralanarak 2016 yılına kadar devam eden bir restorasyon çalışması sonrası Ankara Rahmi Koç Müzesi’ne eklenmiş.

Müzenin sergilediği eserlerin büyük çoğunluğu Rahmi Koç koleksiyonuna ait. Müzede çok çeşitli malzemeler sergilenmekte. İlk daktilo ve ilk televizyon gibi ürünlerin haricinde Minneapolis Mulina Turk tarafından üretilen UTSD model traktör gibi oldukça değerli koleksiyon parçaları da bulunmakta.

Ankara Rahmi Koç Müzesi ile ilgili daha geniş bilgiyi, resmi web sitesinde bulabilirsiniz. Ankara kale bölgesine yapacağınız bir gezi esnasında, kaçırmamanız gereken gezi noktalarından birisi olarak programınıza eklemenizi tavsiye ederiz.

Exit mobile version