Kuğulu Park

Kuğulu Park

Kuğulu Park, hem bulunduğu bölge hem de Ankara için şehrin önemli noktalarından birisi. Ankara‘nın bu bölgesi önceleri bir derenin geçtiği kavaklık bir alanmış. Zaten bu yüzden bu bölgeye Kavaklıdere denilmiş. Hatta aynı sebeple, burada kurulan şarap fabrikasının adı da Kavaklıdere Şarapları olmuş. Daha önceleri de burada bir park olsa da, esasen Vedat Dalokay’ın burada Belediye Başkanlığı esnasında açtığı park daha bir önem kazanmış. İlk beyaz kuğuları Viyana Belediyesi hediye etmiş. Ardından siyah kuğuları ise Çin Hükümeti Pekin’den göndermiş. Zaman zaman kuğuların kaçırılması gibi haberler ile gündeme gelen Kuğulu Park, aynı zamanda bir buluşma noktası oldu. Parkın hemen yanındaki cadde, Türkçe ve kadınların şeçme ve seçilme haklarına kavuşması için öncü olan Tunalı Hilmi Bey’den ismini alan Tunalı Hilmi Caddesidir. Bu cadde tarafından girişte, Tunalı Hilmi Bey’in bir heykeli ve hayatının kısa bir anlatımı bulunmakta.

2007 yılında bu bölgeye yapılan Kuğulu Altgeçidi inşaatı sırasında, Kuğulu Park’ın kaldırılacağı haberi üzerine bölge halkının ciddi protesto ve parkı koruma çalışmaları oluşmuştu. Belki de bu nedenle, park günümüzde varlığını devam ettirebilmekte. Bizim ziyaretimiz esnasında, ender karşılaşılacak bir kış görüntüsü oluşmuştu. İlgili videomuzu aşağıda izleyebilirsiniz.

Kuğulu Park ve içerisinde bulunan Kavaklıdere Şaraplarının kurucusu olan Cenap And Bey’e ait And Evi ve parkın kendisi Anıtlar Kurulu Kararı ile sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış durumda.

Halen 24’ten fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Kuğulu Park’ın, bitki türleri de oldukça geniş bir çeşitliliğe sahip. Kavak, Leylak ve Mazı türleri en sık rastlanan türler içerisinde.

Exit mobile version