Kurtuluş Savaşı Müzesi

Kurtuluş Savaşı Müzesi

Kurtuluş Savaşı Müzesi veya yapılış sebebi olan 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası (1.TBMM Binası), Ankara‘da Ulus meydanında bulunan bir müze. Bina ilk etapta, İttihak ve Terakki Cemiyeti Kulüp Binası olarak tasarlanmış ve 1915 yılında yapımına başlanmış. Binanın mimari açıdan iki ayrı önemi bulunmakta. Bunlardan ilki Türk Mimarisi’nin güzel örneklerinden biri olması. Diğeri ise, bina yapımında Ankara taşı olarak bilinen Andezit taşının kullanılmış olması.

2 katlı bina, ilerleyen dönemde 23 Nisan 1920 yılında yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin Millet Meclisi olarak ilan edildiğinde henüz bitmemiş bir haldeymiş. Halkın da yoğun desteğiyle bitirilen bina, 15 Ekim 1924 yılına kadar meclis binası olarak kullanılmaya devam etmiş. Daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi olarak da kullanılan bina, bir ara Hukuk Mektebi olarak da kullanılmış.

23 Nisan 1961 yılında müze olarak halkın ziyaretine açılan bina, o günden bu güne bu işlevini devam ettirmekte. Ankara’yı ziyaret eden herkesin görmesi gereken güzel bir müze olduğunu düşünüyoruz.

Exit mobile version