Meryem Ana Kilisesi – Selçuk

Meryem Ana Kilisesi – Selçuk

Selçuk’ta bulunan Meryem Ana Kilisesi, aslında Efes Antik kentine tepeden bakan bir noktada bulunuyor. Ancak antik kentin tepeye doğru yayıldığını da düşünecek olursak antik kente çok da uzak olduğu söylenemez. Aslında buranın keşfi ve önemli bir nokta haline gelmesi, bu tür dini hikayelerde sıklıkla rastlanacak bir tür olan “şans eseri” olmuş diyebiliriz. Almanya‘nın Vestfalya bölgesinde uzun süre yatalak halde yaşayan bir rahibe olan Anna Katharina Emmerick, Hz. İsa ve Hz. Meryem’e yönelik bir tür rüyalar görmektedir. Hiç bilmediği kişi ve yerleri tarif edebilmektedir. Bu ilgi çeker ve dönemin Alman şairlerinden Clemens Brentano, bu görüleri rahibenin ölümünden 11 yıl sonra 1835’de kitap haline getirir. 2. bir kitap ise, şairin elinden, ölümünden sonra 1842 yılında basılır.

Basılan bu iki kitap Hristiyanlar arasında ikilem oluşturur ve yazılanlara inanmayanlar ispat etmek için yola düşer. Kitapta Hz. Meryem’in yaklaşık 9 yıl yaşayıp son günlerini geçirdiği yer “Tam Efes’te değil; az civarında, bazı dostlarının yerleşmiş olduğu yerde oturuyordu. Evi, bir dağın tepesinde, Kudüs’ten gelen yolun solunda, Efes’ten 3,5 mil uzakta bulunmaktaydı. Bu kentin güneyinden, bir takım dar patikalar, yabani bitki örtüsü kaplı bir dağın tepesine ulaştırır. Zirveye doğru engebeli bir yayla vardır. Burası da bitki örtüsü ile kaplıdır ve yaklaşık yarım mil genişliğindedir.” şeklinde anlatılmaktadır. Bu konuyla ilgili bilgiyi buradan da görebilirsiniz. Bu tarifleri takip edenler tarafından 1881 yılında bugün ziyaret edilen nokta bulunur.

İlk girişte su kaynağı ve depolama alanı gibi Roma, daha özelinde Efes döneminden kalma yapılar nedeniyle buranın çok eski bir yapı alanı olduğu ispatlanabilmekte. Geri kalanı ise bir inanç meselesi. Bölgede bulunan ufak bina ve etrafı bir anda hac merkezi haline gelir. Günümüzde de gerek Hristiyan gerekse Müslüman gruplar buraya gelerek ziyaret etmekte. Gerçek şu ki, burası insana huzur veren ruhani bir nokta. İzmir‘e gelip, Efesi gezecekseniz, burayı da programınıza almanız gerek.

 

Exit mobile version