Taksim Cumhuriyet Anıtı

Taksim Cumhuriyet Anıtı

Taksim Cumhuriyet Anıtı, her gün önünden milyonlarca insanın yürüdüğü, altında buluştuğu, fotoğraf çektirdiği bir anıt. Ancak sorsanız, bir çoğu ne anıtın tarihini ne de manasını anlatabilir sizlere. Onu da isterseniz biz anlatalım.

Taksim meydanına yerleştirilecek anıt heykel için günümüz ismiyle Mimar Sinan Üniversitesinde bir yarışma yapılır ve kazananı olan Sabiha (Bengütaş) Hanım, anıtı yapmak üzere anlaşılan Heykeltıraş Pietro Canonica ile çalışmak üzere İtalya’ya gönderilir. Anıt, tören amaçlı yapıldığından, dairesel bir alanın ortasına konmak üzere planlanır. Şehrin su dağıtımının yapıldığı yer olduğu için ismi “Taksim” olan meydana anıtın yapılacağını öğrenen Canonica, anıtı havuz üzerine oturacak bir anıt olarak planlar. Ancak 6 taksitte ödeme anlaşması yapılmasına rağmen, parasızlıktan (halktan toplanan bağışlar ile yapılmıştır) son taksit ödenemeyince havuz kısmı yapılmaz. 84 Ton ve 11 metrelik anıt İtalya’dan İstanbul’a gemi ile getirilir.

Anıtın Kuzey yönünde Gazi Mustafa Kemal, askerlerinin önünde simgelenirken, Güney yönünde ise Atatürk’ün sivil hali, arkasında İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve iki Rus Komutanı, General Mihail Vasilyeviç Frunze ve Mareşal Kliment Yefremoviç Voroşilov ile görülür. Rus komutanlar, Sovyet Rusya’nın Türkiye’ye savaş esnasında verdiği desteği hatırlatmak için konmuştur.

Doğu ve Batı yanında bulunan 2 ayrı askerin altında ise 2 ayrı kadın figürü vardır. Kadın figürlerinden birisi mutsuz ve peçeli bir kadını, diğeri ise modern ve mutlu bir kadını resmeder. 8 Ağustos 1928 tarihinde açılışı yapılan heykel, o tarihten günümüze, her gün fotoğraflara mekan olmuş bir yerdir.

Exit mobile version