Brandenburg Kapısı

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor / Brandenburg Kapısı

Brandenburg Kapısı, Almanya’nın Berlin şehrinin ana sembollerinden biridir. Kapı 1788-1791 yılları arasında yapılmıştır . Kapı, Prusya Kralı II. Friedrich Wilhelm’in emriyle yapılmıştır ve mimarı Carl Gotthard Langhans’tır.

Şehrin 18 ayrı kapısı bulunmaktaymış ancak ayakta kalan tek kapı bu kapı olmuş. Yapıldığı dönemin üst düzey sanatçılığının izleri açıkça görülmekte. Kapının üzerinde bulunan “Quadriga“,  “Zafer Tanrıçası” nı ifade etmekte. Bu heykel, Napolyon Savaşları sonrası 1806-1814 yılları arasında savaş ganimeti olarak Fransa‘da tutulmuş.  Brandenburg Kapısı 2. Dünya savaşı esnasında zarar görse de, sağlam kalmayı başarabilmiş. Berlin ikiye bölünmüş durumda iken burası Doğu Almanya sınırları içerisinde kalmıştı.

12 Haziran 1987 yılında dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan’ın, Berlin duvarının yıkılmasına yönelik konuşması da Brandenburg Kapısı’nda gerçekleşmiş. Kasım 1989 yılında Doğu ve Batı Berlin’in birleşmesi, bu kapıyı tekrar şehrin sembolü haline getirmiş. 22 Aralık 1989 yılında birleşmeye yönelik yapılan kutlama esnasında 100,000 kişinin gelip burada kutlama yapmasından dolayı zarar gören yapı, 2002 yılında restorasyon sonrası tekrar görkemli haline kavuşmuş. Otobüs ve metro ile çok kolay ulaşılan kapının hemen yakınında Reichstag yani Parlamento binası da bulunmakta. Özellikle akşamları gelirseniz, güzel bir ışıklandırma ile de karşılaşıyorsunuz. Son sıralarda meşhur olan bina üzerine ülke bayrağı yansıtma durumu burada da var. Bakarsınız Brandenburg Kapısı üzerinde bir bayrak veya başka bir görsel şova rastlarsınız.

Eski fotoğraflar içerisinde bu binanın tepesinde bir Sovyet Rusya Bayrağı asılı olanlara da zaman zaman rastlanıyor. Bunun sebebi 1945 – 1957 yılları arasında buranın Sovyet Rusya altında kalmış olması. Daha sonraları bu bayrak Doğu Almanya bayrağı ile değiştirilmişti. Günümüzde altından rahatlıkla geçilebilen bu yapıya Almanya’nın birleşmesinden önce yaklaşmak imkansızdı.

Gerek Brandenburg Kapısı gerekse etrafındaki yerler ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler, Berlin Resmi Şehir Tanıtma Sayfasından daha detaylı bilgi bulabilirler.

 

Exit mobile version