Pandemi Sonrası 2023 Gezi Trendleri

2023 Yılında Hangi Destinasyonlar Öne Çıkacak

Dünyanın iki sene boyunca kabusu olan pandemi dönemi sonrası, 2023 gezi trendleri belirginleşmeye başladı. Birçok online seyahat acentesi, fiyat karşılaştırma sitesi, otel arama motorları gibi dijital sistemlerin datası incelendi. Bu sene kimin nereye gitmek istediği ve nerelerin ilgi odağı olacağı kısmen belirlendi.

Gezi Trendleri Değişiyor : Daha fazla gezi isteniyor. Ama fiyat çok önemli.

Hopper (Kuzey Amerika’da seyahat için kullanılan bir rezervasyon ve satın alma aplikasyonu) kendi verilerinden oluşturduğu bir rapor yayınladı. Bu rapora göre insanlar pandemi dönemi öncesinden daha fazla bir şekilde seyahat etmeyi arzulamakta. Ancak seyahat planlama süreci önceki dönemden çok daha kısa bir sürede gerçekleşiyor. Artık insanlar 2 hafta ile 5 hafta içerisinde planlama, satın alma ve seyahate başlama sürecini yaşıyor.

Bu süreç esnasında gezi noktası aramasından daha çok fiyat araması yapılması ise dikkat çeken bir değişim olarak gözleniyor. Bir seyahat satın alması öncesinde ortalama 16 kez seyahat ücret karşılaştırması yapıldığı belirtiliyor. Dünya çapında yapılan anketlerde ise seyahat edenlerin büyük çoğunluğunun geçmiş senelere göre seyahat için daha fazla harcama yaptığını belirttiği bilgisi öne çıkıyor.

Kısaca daha fazla gezme isteğine sahip, son dakika seyahate yakın ancak fiyat konusunda fazlasıyla hassas bir turist şekli ortaya çıkmış durumda.

 Seyahatleri planlarken daha esnek tarih tercihi yapılıyor.

Pandemi sonrası değişim gösteren 2023 gezi trendlerinden bir tanesi de, seyahat için %60 oranında sağlanan tarih esnekliği. Seyahat edeceklerin sadece %40 kadarlık bir kısmı kesinlikle belirttikleri tarihte seyahat etmeleri gerektiğini söylüyor. Geriye kalan büyük kısım seyahat için esnek.

Destinasyon ve tarih seçiminde esnek olduğunu beyan edenlerin oranı, hiçbir esneklik göstermeyenler ile hemen hemen aynı(%37). Destinasyonu belirlemiş ama tarih konusunda esnek olabileceğini söyleyenler %15, tarihi sabit ama destinasyonu değiştirebileceğini söyleyenler ise %8 oranında.

Sosyal Medya ve Gezi Trendi

Gezi trendi değişimlerinde bir başka nokta ise sosyal medya kısmında. Milenyumlular sosyal medya ile büyüdü ancak Z jenerasyonu sosyal medyasız nefes almıyor. Dolayısıyla sosyal medya, gezi trendlerini belirlerken de ön plana çıkan bir nokta oluyor. Facebook ve Instagram öne çıkan en önemli sosyal medya kaynakları olurken, onları izleyenler ise Tiktok ve Snapchat.

Daha uzağa ama son dakika gidelim.

Uluslararası seyahatlerde gezi trendi değişimi de gözlenmekte. İnsanlar artık seyahat ederken çok daha uzaklara gitmeyi tercih ediyor. Bunda enflasyon artışı sebebiyle maliyetlerin artması ve seyahat edeceklerin gitmişken daha uzakları görelim psikolojisinin etkin olduğu düşünülmekte. Ancak buna daha ucuza ve son dakika tercihleri ekleniyor.

Bir diğer önemli değişim ise seyahat sürelerinin öncesine göre daha da kısalması. Bunun da enflasyon sebebi ile olduğu düşünülmekte. Ancak süreler kısalsa da harcamalar geçen senelere göre daha fazla.

Seyahatlerin son dakika planlanmasındaki artışın sebebi olarak da, evden çalışma şartlarının ve bu şekilde, herhangi bir ofise bağlı kalmadan çalışanların sayısındaki artış gösterilmekte.

Asya 2023 Gezi Trendleri İçerisinde Ön Planda

Pandemi döneminde turistik anlamda en fazla etkilenen bölge, ileri seviyede sınır kısıtlaması getiren Asya ülkeleri olmuştu. 2020-2022 yılları arasında üç sene boyunca bir çok Asya ülkesi, sınırlarını kısmen ya da tamamen kapatmıştı.

Pandemi sonrasında 2023 gezi trendleri içerisinde en fazla talep alan bölge ise Asya oldu. Ancak 2019 yılına kıyasla uçak ve koltuk kapasitesini en çok kaybeden ülkeler de Asya ülkeleri olduğundan, bu destinasyonlar şu an en arzulanan ama zor yer bulunan seyahat destinasyonları konumunda.

2023 Gezi Trendleri Sonuç Olarak…

Pandemi ve üç yıllık kısıtlı seyahat imkanları, insanların seyahat trendlerini fazlasıyla değiştirmiş görünüyor. Artık daha çok araştıran, fiyat hassasiyeti gösteren, hem destinasyon hem de zaman konusunda esnek davranabilen bir turist kitlesi bulunmakta. Üstelik artık seyahat ederken çalışabilme imkanları da bulunmakta. Ancak bununla birlikte, son dakika rezervasyonları, karar alma sürecinin çok daha kısa sürelere inmesi söz konusu. Böyle olunca da, sosyal medya üzerinden fikir ve hatta tur satın alma olgusu da yaygınlaşmış gibi görünüyor.

Sonuç olarak, belirsizliğin hat safhada olduğu pandemi dönemi, gezi trendlerinde de kendini göstermiş ve seyahatlerin de belirsizliğini arttırmış gibi duruyor. 2023 gezi trendleri 2019 yılına göre değişmiş durumda. Bakalım bu konuda geriye dönüş olacak mı yoksa bu değişimler artık yeni normaller olarak seyahat sektörünce kabullenilecek mi?

Exit mobile version