Seyahat Ederken En Güzel Fotoğrafları Çekmenin Püf Noktaları

Seyahat etmeyi seviyorsunuz. Anlarınızı hatırlanır kılmayı da. Peki, “Seyahat ederken en güzel fotoğrafları çekmenin püf noktalarını da biliyor musunuz?” Öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Fotoğraf çekerken bulunduğunuz açıdan ışığın konumuna, zamanlamadan ayar yapmaya, flaş kullanımından fonda yer alacak renklere kadar dikkat edilmesi gereken kriterler bulunuyor.

Bazen otobüs bileti alarak fotoğraf gezilerine katılıyorsunuz. Bazen de gezdiğiniz gördüğünüz yerlerin fotoğraflarını kalıcı bir anıya dönüştürmek istiyorsunuz. Amacınız ne olursa olsun ortak nokta en güzel fotoğrafları çekmek ve bunun için bazı püf noktalarını bilmeniz gerekiyor.

Çekeceğiniz Fotoğrafta Işığın Önemi

Işık çektiğiniz fotoğrafların sıcaklığını ya da soğukluğunu belirler. Bu yüzden çektiğiniz fotoğrafların güzel olması için ışığın yönü büyük önem taşır. Fotoğraflarınızın karanlık çıkmaması için ışık kaynağının arkada olmasında fayda bulunur. Işık ters açıdan geliyorsa ve güneş tam tepenizde ise fotoğraf çekmemek en iyisi. Fotoğraf çekmeniz için en iyi saatler ise, ışık sıcaklığının en yoğun olduğu gün batımından önceki saatler ile gün doğumunun hemen sonrasındaki saatler.

Fotoğraf Çekerken Flaş Kullanımı

Fotoğraf çekerken mümkün olduğunca flaş kullanmayın. Flaş kullandığınızda fotoğraflarda lekeler olabilir. Işık patlaması, kırmızı göz ya da benzeri sorunlar yaşayabilirsiniz. Işık az olduğunda ya da güneşe karşı fotoğraf çekecekseniz flaşınızı kullanın.

Fotoğraf Makinenizi Ayarlayın

Fotoğraf makineniz yarı profesyonel ya da profesyonel ise makinenizdeki bazı ayarları kullanmayı bilmeniz gerekiyor. Diyafram, enstantane, ISO konusunu bilmenizde yarar var.

ismi veriliyor. Bu üç kavram fotoğrafın en temel kavramları olduğu için başlangıç düzeyinde bile fotoğrafçılık dersi alsanız ayarlamayı öğrenebilirsiniz. Bu ayarları değiştirerek çekeceğiniz fotoğraflarda farklı etkiler yaratacağınız fotoğrafları çekebilirsiniz. Eğer fotoğrafları telefonunuzdan çekecekseniz, telefonunuzda yapmanız gereken ufak tefek ayarları bilmeniz telefon ile bile unutulmaz fotoğraflar çekmenizi sağlar.

Çekeceğiniz Fotoğraflarda Kompozisyon Yaratın

Fotoğraf çekerken altın oran adıyla da anılan 1/3 kuralına uymak, objeyi uygun şekilde kadraja almak, çekilen insan fotoğraflarında vücudu bölmemek, fotoğraflarınızı yerden çekmek, fotoğrafınızı inceleyen kişiye kameranın arkasında kendisi varmış gibi hissettiren yaratıcı fotoğraflar çekmek, kompozisyon oluşturmanıza katkı sağlar.

Fotoğrafta Kıyafetin Önemi

Gideceğiniz yere uygun kıyafet seçiminde bulunmanız rahatlık ve şıklık için olduğu kadar, çektireceğiniz fotoğraflardaki renk uyumu için de gerekli oluyor.

Fotoğraf Çekeceğiniz Mekanları Tespit Edin

Gezi yaparken ortamı beğenip spontane fotoğraflar çekebilirsiniz. Fakat bazı yerlere sadece fotoğraf çekmek için gidilir. Siz de ön araştırma yaparak, gezi yaptığınız yerdeki fotoğraf çekebileceğiniz mekanları tespit edin.

Tripotunuz Yanınızda Olsun

Güzel fotoğraflar çekmenin bir diğer yolu da tripot kullanmak. Fotoğraf karesinde siz de olacaksanız kadrajınızı belirleyin. Ardından makinenin zamanlayıcısını ayarlayarak ya da uzaktan kumada kullanarak fotoğrafları çekin.

RAW Ayarında Fotoğraflarınızı Çekin

Bazı fotoğraflar anlıktır. Anlık fotoğrafları ham format ayarı olan RAW’da çektiğinizde sonradan düzenleyebilirsiniz. JPEG formatında çektiğinizde düzenleme olanağı sınırlı olduğundan sonra keşke dememek için RAW formatını kullanın. Hafıza kartında çok yer kaplasa da pişman olmayacaksınız.

Yedek Hafıza Kartı ve Yedek Şarjı Unutmayın

Gezerken ölümsüzleştireceğiniz bir an ile karşılaştınız ama fotoğraf makinenizde hafıza kalmamış ya da batarya şarj göstergesinde kırmızı ışık yanıp sönüyor. Böyle bir talihsizlikle karşılaşmamak için hem yedek sarjınız olsun hem de hafıza kartınız.

Fotoğraflarınızı Yedekleyin

Elektronik cihazlar bazen sorun yaratabilir. Hafıza kartları bozulabilir. Bu durum fotoğraflarınızın kaybolmasına neden olabilir. Fotoğraflarınızı yedekleyerek, en güzel anlarınızı kaybetme tehlikesinden kurtulabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı Düzenleyin

Fotoğraf çekmek kadar çekilen fotoğrafların derlenmesi de gerekiyor. Bunun için fotoğraf düzenleme uygulamalarından faydalanabilirsiniz.

İster uçak bileti alıp, dünyanın bir ucunda ister yaşadığınız yere yakın yerlerde fotoğraf çekin, püf noktalarını bilerek çekim yapmak, anlarınızı en güzel fotoğraf karelerinde ölümsüzleştirir.

Exit mobile version