Cep telefonu harcı’ na büyük zam!

Cep telefonu harcına büyük zam!

Halk tarafından cep telefonu harcı olarak bilinen “Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” maktu harç tutarı değişti. Yeni harç tutarı 1,500 TL olarak belirlendi. Bu rakam Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Artık yurt dışına çıkan vatandaşların, beraberlerinde telefon alarak gelmeleri neredeyse imkansız olacak. Uzun süredir uygulanmakta olan bu harç, ilk başlarda ufak rakamlar ile başlamıştı. O dönemlerde, vatandaşın yurt dışından cep telefonu alması önüne çıkartılan bürokratik bir basamak olarak görülmüştü. En son 2018 yılının Kasım ayında 170,7 TL gibi yüksek olan bir rakamdan 500 TL’ye çıkartılan harç miktarı, yurt dışına giden vatandaşlardan büyük tepki toplamıştı. Son gelen zam ile birlikte henüz bir sene dolmadan harca yapılan artış, böylelikle 170 TL’den 1500 TL’ye çıkmış oldu. Artış zam oranı ise %882 olarak gerçekleşti.

Malezya‘da 683 TL’ye Türkiye’de ise 1099 TL’ye satılan ve son derece basit bir akıllı telefon olan Huawei Y6 gibi ucuz sayılabilecek bir telefonu bile yurt dışından alsanız, ülkeye döndüğünüzde cep telefonu harcı yüzünden, bu telefonun maliyeti sizin için 2183 TL olacak.

Ancak Iphone XS Max 512 GB gibi, Türkiye’de 14,000 TL’ye satılan bir cep telefonunu Malezya’da 9,657 TL’den alıp üzerine 1500 TL harç ödemesini yaparsanız 2,800 TL ucuza alabiliyor olacaksınız.

Uzun lafın kısası, devlet vatandaşına, yurt dışından telefon almanı yasaklıyorum dedi.

 

Exit mobile version