Dünyanın En Ünlü 10 Rotası

Dünyanın En Ünlü 10 Rotası

Dünyanın En Ünlü 10 Rotası belirlenirken, ilk kim kullandı veya kimin tavsiyesi ile ünlendi belli olmasa da, gezginler in asırlardır ettikleri rotalarından bahsediyoruz. Kimileri ise sonradan bu rotalara dahil edildi. Biz de, tüm dünyadan gezginlerin takip ettiği bu rotaların en ünlü 10 tanesini sizlere sunuyoruz.

1- Grand Tour

Özellikle Roma’da ki Hacı kiliselerini görmek için başlayan ve arkasından zenginlik ve entellektüellik göstergesi haline gelen, bu yüzden de yüksek sosyete içerisindeki çok zengin, hatta aşırı zenginlerin yaptığı meşhur “Grand Tour/ Büyük Tur”, aslında tam bir Avrupa Turu idi. Genelde Dover-İngiltere‘den başlayıp denizi geçerek Ostend’e gelip, oradan Alp’leri geçecek ekipman ve insanları temin ettikten sonra Paris‘e geçilirmiş. Cenevre üzerinden Torino’ya devam edilip, bir kaç ay Floransa‘da kalınırmış. Pisa, Bologna, Padova, Venedik gezilerek Roma‘ya ve orada da bir süre kaldıktan sonra Napoli‘ ve Pompeii görülüp Innsbruck‘a geçilirmiş. Ardından sırası ile Viyana, Dresden, Berlin, Postdam ile Münih görülüp en son Heidelberg‘de konaklanarak Almanca konuşulan topraklara son verilirmiş. Flanders/ Belçika bölgesine geri dönülerek buradan tekrar İngiltere’ye geri dönerlermiş. Güzel bir tur değil mi?

2 – Tokaida Yolu

Feodal Japonya’da, her sene feodal lordlar, Tokaida Yolu ile Shogun’a (Şogun) bağlılıklarını sunmak için Edo’ya (Tokyo) yürürlermiş. Günümüzde Kyoto – Tokyo arası hızlı tren hattı olan bu yol hala kısmen de olsa burada duruyor. Tek farkı, eski zamanlarda tek yönde 1 hafta süren yolculuk artık bir kaç saat sadece.

3 – Mekke Hac Yolu

Bu yolun en büyük özelliği, rota olarak sabit bir rotası olmaksızın, varış noktasının Mekke olması. Tabii tüm İslam alemi için en önemli kente, her inanın hayatında en az bir kere gelmesi gerekliliği burayı sadece çok kullanılan bir rota yapmaktan alıkoyuyor. Bu aynı zamanda farklı bölgelerden belirli bir zamanda ve sürekli yapılan en büyük insan toplanması oluyor.

4- Mekong Nehri

Mekong Nehri, Tibet Platosundan başlayıp, Vietnam’dan Güney Çin Denizine dökülen ve yaklaşık 4350 Kilometrelik bir nehir. Çok eskiden günümüze, Batı Çin’den Güney Doğu Asya’ya uzanan bir ticaret rotası olmuş aynı zamanda. Günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. Ancak özellikle sellerden ötürü nehrin üzerinde navigasyon oldukça zor. Çin haricinde Myanmar, Laos, Tayland, Kamboçya ve Vietnam da, nehrin geçiş yaptığı diğer ülkeler.

5 – Trans Sibirya Demiryolu

Trans-Sibirya Demeryolu, dünyanın en önemli ve uzun demiryollarından birisi. Aslında ilk 3’ün tamamı bu hattın içinde bulunduğu hatlar.  Moskova’dan başlayarak Vladivostok’a kadar giden 9,289 km.’lik uzunluk, en uzun tren yolu hattı olarak geçiyor. 1891 – 1916 yılları arasında yapılan ve hizmete açılan hat üzerinde bir çok şehir ve kasaba bulunmakta. Bu hat üzerinde Moskova’dan Vladivostok’a gitmek isterseniz uyaralım. Toplamda 8 gün sürüyor.

6 – Route of Santiago de Compostela

Bir başka hac yolu da, Hristiyan dünyasından. Yaklaşık 1,500 km. içeren ve Aziz James yolu olarak da bilinen rota, UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisine de girdi. İber yarımadasının kuzeyindeki bu rota yaklaşık 100 kadar kasabayı geçen bir yürüyüş yolu. Ancak bu yol üzerindeki kiliseler de, bu rota yüzünden ünlenmiş durumda. Bu rotanın asıl amacı Santiago de Compostela Katedrali’ndeki Aziz James’in (Yakup) mezarını ziyaret.

7 – 80 Günde Devr-i Alem (Dünya Yolculuğu)

Siz bunun, Jules Verne’nin bir hikayesi olarak biliyor olabilirsiniz. Peki Nellie Bly (gerçek adı Elizabeth Jane Cochran) isimli ünlü bir Amerikalı kadın gazetecinin, Jules Verne ile girdiği iddia sonrasında (Juls Verne 75 günde bitiremeyeceğini söylüyor.) 72 gün 6 saat 11 dakika da bitirdiğini biliyor musunuz. Gerçi artık havayollarının dünya turu biletleri ile bu iş daha kısa ve kolay yapılabiliyor.

8- İpek Yolu

İpek Yolu, sanırız her kesin bildiği en azından hayatında bir kere duyduğu bir yol. Tarih boyunca, çok erken dönemlerden bu yana ticaret hattı olarak bilinen bu rota, bir şekilde bugün de devam etmekte. Daha çok kuvvetli şehir ve devletler üzerinden, tabii ortamlara göre (çöl, dağ vs.) oluşan rota üzerinde Anadolu ve özellikle İstanbul önemli bir noktayı oluşturuyordu.

9 – Garden Route

Garden Route veya Afrika ismiyle “Tuinroete” Mossel Koyu ile Storm Nehri arasında uzanan 300 km.’lik bir rotadır. Buraya “Garden Route / Bahçe Rotası” denmesinin en önemli sebebi, bu 300 km içinde çok farklı habitatlar görebilmeniz. Seyahat acentelerinin bu rota için 7 günlük paket programları bulunuyor.

10 – Route 66

Buraya yazdığımız rotalar içerisinde en genç ve belkide hala en popüler olanı Amerika Birleşik Devletlerini doğudan batıya geçen “Route 66″dir. Toplamda 3940 km tutan yol, Chicago‘dan başlayarak Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, ve Arizona’yı geçerek California’daki Santa Monica’da son buluyor. Bugün bu rotayı Harley Davidson motorsikletler ile geçmek ayrı bir zevk.

Exit mobile version