Korona Virüsü 8 Nisan 2020 verileri ile Türkiye Raporu

Korona Virüsü 8 Nisan 2020 verileri ile Türkiye Raporu

Korona Virüsü 8 Nisan 2020 tarihi itibarıyla yayılmasına devam etmekte. Üstelik artış hızı yükselerek gidiyor. Tabii bunda yapılan test sayısının artması en önemli sebep. Yani aslında hastalık yayılmıyor. O zaten yayılmış durumda ama biz testler vasıtasıyla yeni hastaları keşfediyoruz. Burada kullandığımız verileri worldometers web sitesinden ve T.C. Sağlık Bakanlığı bilgilendirmelerinden aldığımızı belirtmek isteriz. Daha önceki virüs ile ilgili bilgi videomuza buradan ulaşabilirsiniz.

Öncelikli olarak virüsten en fazla zarar gören ilk 10 ülke ile Türkiye’nin ilk vak’aya sahip olduğu günden bugüne kadar geçirdiği süreyi karşılaştırdığımızı söylemek istiyoruz. 08 Nisan 2020 Türkiye için 30.gün ve bu nedenle diğer ülkelerin de ilk 30 günlerini burada dikkate alıyoruz.

Yinede siz grafikleri okurken, Amerika Birleşik Devletleri’nin en kötü, İspanya’nın 2. en kötü ve İtalya’nın en kötü 3. ülkesi olduğunu unutmayın. Yazının en sonunda, algoritmamızın bize verdiği 29 Nisan 2020 Türkiye vak’a sayısı tahmini rakamlarımızı sizlerle paylaşacağız.

Korona Virüsü 08 Nisan Vak’a Sayısına Göre İlk 30 Gün Karşılaştırması

Korona virüsü tespit edilen kişi sayısı, yapılan test sayılarının artmasıyla birlikte artış gösterdi.

Grafikten de kolaylıkla görüldüğü üzere, şu an dünyanın en kötü etkilenen ilk 3 ülkesinin misliyle üstünde bir etkilenme performansı göstermekteyiz. Bu durum oldukça korkutucu zira 8 Nisan itibarıyla 54. gününü yaşayan A.B.D, İspanya ve İtalya şu an itibarıyla neredeyse felç durumundalar. Bizim 30. günümüz itibarıyla onların çok üzerinde bir vak’a sayısına sahip olmamız, geleceğe olumlu bakmamızı engelliyor.

51. Gün tahmini Türkiye vak’a sayısı

Yukarıdaki durumu daha iyi anlamak için, 29 Nisan 2020 tarihine geldiğimizde, yani diğer ülkeler ile Türkiye’nin tahmini 51. günlerini karşılaştırdığımızda, aşağıdaki tarzda bir grafiğe sahip olma ihtimalimiz çok yüksek.

Buradan da görebileceğiniz gibi, 29 Nisan 2020 tarihinde ülkelerin 52.günleri karşılaştırıldında, Türkiye en fazla etkilenen 2. ülke olabilir. Burada hasta sayılarını nüfusa oranlarsak, o taktirde ABD’den bile daha fazla etkilenen ülke konumuna geleceğimizi söylemeliyiz.

Vaka sayılarının dağılımı: İyileşme ve ölüm oranları

Korona vakalarının ülkelere göre dağılımları bizlere bazı noktalara şüpheli yaklaşmamızı gerektiriyor.

Grafikte görüldüğü gibi gri alanı fazla olan ABD, İngiltere ve Türkiye gibi ülkelerde hastaların iyileşmediği ve ölmediği ama sürekli hasta kaldığı gibi bir durum var. Bu rakamlar gerçeği yansıtıyorsa, yakın bir gelecekte bu 3 ülkenin hem iyileşme hem de ölüm oranlarında ciddi bir patlama olması gerekiyor.  Aksi taktirde bu 3 ülkenin rakamlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkacak.

Bir diğer nokta ise yine ABD, Türkiye ve Almanya’da ölüm oranları çok düşük. Bunun önemli bir sebebi, bu 3 ülkenin sağlık sisteminin dünyanın en iyileri arasında olduğu  gerçeğidir. Bunun yanı sıra özellikle Almanya’nın, ölüm sebebi kaydında koronayı asıl ölüm sebebi olarak göstermeyip, tetikleyici olarak görmesi. Yani kronik bir rahatsızlığı olan bir kişi korona sebepli hastaneye yatırılsa bile, ölümü halinde koronadan ötürü değil, kronik rahatsızlığından ötürü ölmüş olarak gösteriliyor.

Sonuç Olarak

Korona Virüsü 08 Nisan 2020 tarihi itibarıyla, hızından hiçbir şey eksiltmeden yayılmasına devam etmekte. Bizim algoritmamız ise, 29 Nisan 2020 tarihinde, yani Türkiye’nin 51. gününde normal bir ilerlemede 102,000 kişi,  artarak ilerlemede ise 150,000 kişinin bu hastalıktan ötürü hastanelerde olacağını gösteriyor. Bu da ülkemizin geleceğinin İtalya, İspanya veya A.B.D gibi problemli olabileceğini düşünmemize sebep veriyor. Hayatta kalmak ve sevdiklerimizin hayatta kalmasını sağlamak için #EvdeKal Türkiyem.

 

Exit mobile version