BurdurTürkiyeÜlke/Şehir Rehberi

Burdur Gezi Rehberi

Burdur Gezi Rehberi

Burdur şehri tarihsel olarak çok eskilere (M.Ö. 15,000) dayanan buluntular ile, uzun süredir varlığını sürdüren bir yerleşim yeri olduğu bilinen bir şehir. Bölge olarak genelde olduğu gibi, Hititler, Frigler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve 1071 sonrası Selçuklular ile Türklerin eline geçmiş. Osmanlı döneminde sancak olan bölge Cumhuriyet dönemi ile de şehir statüsüne sahip olmuş.

Şehrin eski bölgesi doğal olarak daha fazla ilgi çeken kısmı ancak, Burdur’un esas gezilecek noktaları daha çok şehir dışında bulunuyor.

Ulu Cami

Şehrin eski mahallelerinden olan Pazar mahallesi adı üstünde eski alışveriş noktası. Buranın da tam ortasında Ulu Cami adında bir cami bulunmakta. Dışarıdan baktığınızda pek tarihi olarak gözükmese de, cami ilk olarak Selçuklu döneminde 1300’lü yıllarda yapılmış. Zaten dikdörtgen yapısı ile Osmanlı camilerinden farklılık gösteren camiyi Dündar Bey yaptırmış. 1914 yılında depremde yıkılan cami tekrardan karkas olarak yapılmış.

Saat Kulesi

  İlk olarak 1830 veya 1836 yılında Konya Valisi tarafından Burdur Ulu Cami’nin hemen yanına yapılan saat kulesi daha sonra depremde Ulu Cami ile aynı sona sahip olmuş ve yıkılmış. İkinci kere ise Kahyaoğlu Hacı Emir Bey tarafından 1936 yılında aynı noktaya tekrar inşa edilmiş. Bugün baktığınızda gerek Ulu Cami gerekse saat kulesi sanki aynı zamanlarda yapılmış izlenimini vermesinin sebebi bu.

Konaklar

Şehirde Pazar Mahallesinde Taş Oda, Değirmenler Mahallesinde “Koca Oda” olarak da bilinen Baki Bey Konağı ve Merkez İlçede Hinnaplı Ev olarak da bilinen Mısırlılar Evi, restore edilip ziyarete açılan yerel evlerden.

Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi, belki de şehirde gezmeniz gereken ilk yerlerden birisi. Ancak burayı gezmeden hemen önce veya hemen sonra Sagalassos Antik Kenti‘ni de gezmenizi öneririz. Eğer gezmez iseniz burası size yavan gelebilir. Oldukça önemli buluntuların sergilendiği müze, yeni müzecilik anlayışına göre yapılandırılmış. 1969 yılında açılan müze aynı zamanda Türkiye’nin sayılı arkeoloji müzelerinden. Sagalassos haricinde, Hacılar yerleşim yeri buluntuları da sadece bölgenin değil aynı zamanda Anadolu’nun yerleşim tarihine ışık tutacak cinsten.

Salda Gölü

 Salda Gölü oldukça güzel bir doğa yapısı. Burdur merkezine yaklaşık 45 kilometre mesafede olan bu şaheser bizim fotoğrafladığımız Nisan ayında böyle bomboş oluyor. Ancak Mayıs ayı ile birlikte neredeyse adım atacak yer kalmıyor dersek yeridir. Çepeçevre beyaz kumlarla çevrili göl, Türkiye’nin en derin göllerinden.

Burdur Gölü

 Burdur Gölü, Türkiye’nin en büyük göllerinden birisi. Doğal yaşam için oldukça önemli bir göl, çünkü ciddi sayıda bir su kuşuna ev sahipliği yapmakta. Son zamanlarda göl suyunun çekilmesi ve gölün küçülmesiyle de gündeme gelmişti. Suyu oldukça tuzlu bir göldür.

İnsuyu Mağarası

İnsuyu Mağarası Türkiye’nin, halka açılan ilk mağarası olarak ün yapmış bir doğal güzelliği. Günümüzde de, sarkıt ve dikitlerinin oluşturduğu büyüleyici havasıyla, önemli bir turizm noktası olmayı sürdürmekte. Mağara fiziken 2 ayrı bölümden oluşmakta ancak, standart turistler için 1. bölüm gezilmeye elverişli. Zaten sarkıt ve dikitler konusunda görseli daha bol olan bölüm de burası.

Sagalassos

Sagalassos hamam panoramik

Sagalassos Antik Kenti, biraz da dağ başında olmasından ötürü, çok iyi korunmuş bir antik kent. Buraya özel bir yazımızı Sagalassos Özel Dosya‘sında bulabilirsiniz.

Kremna Antik Kenti

Kremna Antik Kenti, Sagalassos gibi, güzelliği henüz tam keşfedilmemiş yerlerden birisi. 2 tarafı keskin uçurum olan kentin surlarla çevrilmiş eski hali, alınması mümkün olmayan bir şehir görüntüsünü ilk anda kafalara kazıyor. Özellikle bu tür şehirleri gezmeyi sevenler veya fotoğraf meraklıları burayı kaçırmamalı.

Kibyra Antik Kenti

Bölgenin bir başka önemli antik kenti olan Kibyra, aynı zamanda birkaç önemli noktası sebebiyle dünyanın da sayılı antik kentleri içerisinde. Bunlardan bir tanesi, 3600 kişilik Odeon’u. Burdur’a biraz (yaklaşık 110 km.) mesafede olsa da, bu bölgeye yolu düşenlerin görmeleri gereken bir yer. Yaklaşık 13,000 kişilik bir stadyumu ve geniş bir yerleşim alanı olan bu tarihi şehir, eskiden 100,000 kadar bir nüfusa ev sahipliği yapıyormuş.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu