GüncelTurizm

Coronavirus Korona Virüsü Seyahati Zorlaştırıyor

Coronavirus Korona Virüsü Seyahati Zorlaştırıyor

Tüm dünya son bir haftadır “Coronavirus” veya Türkçe ismi ile Korona Virüsü ile ilgili haberler ile çalkalanıyor. Tabii bu çalkalanmanın gerçek bir boyutu olmakla beraber, bu kadar büyümesinin asıl sebebi, sosyal medya üzerinden sorumsuz kişilerce paylaşılan manipülatif haberler. Ülkemizde de FOX TV’de yayınlanan bir doktor dizisi, 20. bölümünde Malezya‘dan gelen bir yolcu ile hastalığın Türkiye‘ye girdiğini söyleyen bir replik içeriyor. Hikaye tamamen kurgu olsa da, hem Malezya hem de Korona Virüsü bir gerçek. Ne yazık ki diziyi yapanlar, uluslararası ticaret ve ülkeler arası ilişki gibi daha önemli konuları dikkate alacak bir sorumluluk seviyesine sahip değiller. Bu tür bir çok manipülatör, hastalığın kendinden daha çok, kendilerinin ondan çıkarabilecekleri kârı düşünerek hareket ediyor. Bu ise sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada insanların panik seviyesini arttırıyor.

Biz de seyahat etme planı olanlar için bu virüsü ve yayılma durumunu objektif bir biçimde yazmaya karar verdik. soru ve cevaplar ile Korona Virüsü hakkında ki detaylar ile, virüs hakkında sürekli bilgi alabileceğiniz bir haritayı yazımıza ekledik.

Korona Virüsü Nedir?

Coronavirus olarak bilinen virüs, aslında 2003 yılında yine Çin’den yayılmaya başlayan SARS ve 2012 yılında Suudi Arabistan ve Bahreyn’de yayılan MERS virüslerinin de dahil olduğu bir virüs grubunun adı. Bu viral patojen, çeşitli solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet veriyor. Kişilerin bağışıklık sistemine göre farklı tepkiler verdiği virüs, özellikle bebek/çocuk ve yaşlı kişiler ile bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde ölümle sonuçlanabiliyor.

Coronavirus belirtileri nelerdir?

Resmi adı 2019-nCov olan virüsün hastalık belirtileri maalesef herkes de görülebilecek türden. Hapşırma, öksürme, nezle gibi basit soğuk algınlıklarında görülen semptomlar ile aynı. Bu da virüsün tespitini zorlaştırıyor. Ama en büyük sıkıntı, bağışıklık sistemine göre insanların virüsü kapmalarından 14 gün sonraya kadar bunu anlayamayabilmeleri. Yani kısaca sağlam bir vücudunuz varsa, virüsü kapsanız bile 14 gün boyunca bundan haberdar olmayabilirsiniz. Özellikle Çin’e son 2 hafta içinde seyahat etmiş kişilerin hasta olmasalar bile hastaneye başvurarak bunu belirtmeleri tavsiye ediliyor. Virüs ancak laboratuvar testleri sonucunda tespit edilebildiğinden, bu çok önemli.

Virüsün dünyaya dağılımı şu an için nasıl

Korona Virüsü yayılımı ile ilgili en kesin ve net bilgiyi anında öğrenebileceğimiz tek yer, John Hopkins (ABD) Üniversitesi araştırmacılarının yapmış olduğu virüs yayılım haritası olarak görülüyor.

Bu yazıyı hazırladığımız esnada alınan ekran görüntüsünden de anlaşılabileceği gibi, toplamda 7783 kişinin bu hastalandığı, 170 ölüm ve 133 tamamen iyileşme olduğunu ve ana yayılım bölgelerini görebiliyorsunuz. Virüs yayılımı şu an için sadece seyahat yoluyla gerçekleştiğinden, haritada oluşan kırmızı noktaların, Çin’den gelen yolcular olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu bağlamda Çin en tehlikeli alan olmakla beraber, ardından Tayland, Hongkong, Japonya ve Singapur gibi, Çin ile daha alakalı ülkeler olduğunu görüyoruz. Haritaya bu linkten ulaşabilirsiniz.

Korona Virüsü nasıl bulaşıyor?

Her ne kadar bir kaç gündür “Yarasa Çorbası” gibi şeyler özellikle sosyal medyada yer alsa da, virüsün canlı hayvan pazarı veya bir balık türünden geldiği düşünülüyor. Çinli yetkililer hastalığın ana kaynağının haricinde, insandan insana da bulaşabildiğini açıkladılar. Almanya ve Japonya da, kendi ülkeleri içerisinde yerel temas nedeniyle Çin’i ziyaret etmemiş kişilerin hastalandığı bilgisini verdi. Genel bilgi ise, hasta veya virüs taşıyıcısı kişiler ile yakın temas halinde hastalığın bulaştığı şeklinde.

Havayolları Çin’e uçuşlarını durduruyorlar

Son birkaç gün içerisinde, birçok havayolu şirketi, Çin’e giden ve Çin’den gelen uçuşlarını durduklarını bildirmeye başladı. En son olarak İngiliz Havayolu Şirketi olan British Airways 23 Şubat 2020 tarihine kadar uçuşları durdurduğunu açıkladı.  Almanya Havayolu Şirketi olan Lufthansa da 29 Şubat tarihine kadar uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. Türk Havayolları da bu konuda bir karar alacağa benziyor. Yakın zamanda başka havayollarının da bu listeye girebileceğini düşünebiliriz. Bir anlamda seyahat noktasında Çin’e bir tecrit uygulanmakta diyebiliriz.

Bu şartlarda seyahat etmeli miyim?

Halen tüm dünyada hasta olanların %98,65’i yani neredeyse tamamı Çin içinde bulunmakta. Diğer ülkelerde bulunanların büyük çoğunluğu da Çin’den bu ülkelere gelenlerden. Dolayısıyla Çin haricindeki ülkelere seyahat etmenizde bir sıkıntı olduğunu düşünmüyoruz. Hastalığa karşı bir aşının geliştirilmekte olduğu bilgisini de göz önüne alırsak, belki de 1-2 hafta içerisinde bu sorunun çözüleceği gerçeği de bulunmakta. Dolayısıyla, eğer seyahat planlarınızı Şubat sonrası için yapıyorsanız, planlamanıza devam edebilirsiniz. Ama Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı’nın vatandaşlar için yaptığı Çin’e seyahat etmeme uyarısını da dikkate almanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu